Fűtés nélkül az iskolában

A fenntartó Pest megyei önkormányzat tartozása miatt nincs fűtés Gyömrőn a kisegítő iskolában és a hozzá tartozó kollégiumban. A szolgáltató már tavasszal kikapcsolta a szolgáltatást, a helyzet a hideg beköszöntével vált kritikussá.

 

Gyenes Levente tájékoztatása szerint az egyik szülő jelzéséből szereztek tudomást arról, hogy hidegek a radiátorok az intézményben, ahol – úgyis mint a helyi polgárvédelmi szolgálat parancsnoka – azonnali bejárást tartott a szervezet tagjaival. A tantermekben és a kollégiumi szobákban napközben 15–19, míg a folyosókon csupán 13 fokot mértek, de a gyerekek elmondása szerint éjjel még hidegebb van – tette hozzá a polgármester.

Az MTI-nek arra a kérdésére, miért nem jelezte a kastélyban működő intézmény igazgatója a polgármesteri hivatalnak a múlt hét közepe óta tartó fagyoskodást, Gyenes Levente azt mondta: tudomása szerint a megyeháza egy körlevélben hírzárlatra kötelezte az intézményvezetőket. A polgármester úgy fogalmazott: a május óta tartó melegvízhiányt nem ítélték meg tragikusan, bár eléggé kellemetlen a törölköző csücskével hideg vízben mosakodni (a 174 diákból 50 kollégista), de azt már végképp nem hagyhatják, hogy fagyoskodjanak a gyerekek.

Gyömrő önkormányzata több átmeneti intézkedést is hozott a lehetetlen helyzet rendezésére – magyarázta. A gyerekeket délutánonként busszal a város belsejében lévő három oktatási intézménybe viszik, ahol megtartják nekik a délelőtt elmaradt óráikat. A fürdési lehetőséget a városi iskolák tornatermeinek vizesblokkjaiban biztosítják (váltásban a fiúknak, illetve a lányoknak), miközben hozzálátnak egy olyan elektromos vezeték kiépítéséhez, amely legalább a kollégiumi szobák alternatív fűtését lehetővé teszi, mert a jelenlegi vezetékek még a hősugárzót sem bírják el. Több szervezet máris felajánlott olajradiátorokat, de a helyi lakosságot is segítségre kérik – fűzte hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy délelőttönként különféle programokkal igyekeznek kitölteni a diákok szabadidejét. Információja szerint az iskola és kollégium gázdíjtartozása körülbelül 2 millió forint; amit a fenntartó megyei önkormányzat nem fizetett ki a Tigáznak.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: nincs érdemi információja arról, hogy milyen módon és mikor gondoskodnak a gyömrői intézmény gázszolgáltatásának visszaállításáról, de tárgyalásban állnak a Tigázzal. Hozzátette: nem tud olyan körlevélről, amely hírzárlatra kötelezné az intézményvezetőket. Pest megye összesen 130 millió forinttal tartozik több gázszolgáltatónak, az adósság több mint egy tucat iskolát is érint – tette hozzá a sajtófőnök, aki szerint megnyugtató megoldást az intézmények átadás-átvétele hozhat.

Forrás: MTI

{jcomments on}

györmrőinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 20., Szombat, Illés napja van. Holnap Dániel és Daniella napja lesz.
facebook pécelinfo Kövesd a gyömrőinfo-t a Facebookon is!

Gyömrő aktuális időjárása